Hoppa till sidans innehåll

EM i Split

15 APR 2017 15:57
Sverige var representerade i Split inte bara av de tävlande Angelica Roos, Patricia Strenius och Stefan Ågren utan även av domarna Thomas Norlander och Patrik Helgesson
  • Uppdaterad: 15 APR 2017 18:26

Resan till Split gick från Köpenhamn med byte av flyg i Zagreb.
Väl framme på flygplatsen i Split stod jag(Patrik) och Eva med Finn Jensen, en domare från Danmark och letade efter mottagningskommittén. Efter en kvart började vi bli oroliga om vi skulle hinna till Final Entry. Vi beslöt då att själva ta en taxi till ackrediteringen som låg på Radisson hotel i Split.
Som tur var hade Eva växlat till sig Kroatisk valuta för Taxichauffören tog bara kontanter.

Ackrediteringskort

 

Väl framme på hotellet började vi fråga efter Ackrediteringen och visades upp på första våningen. Ackrediteringen gick smidigt och det visade sig att jag och Thomas Norlander skulle dela rum på samma hotell som ackrediteringen.

Final Entry skulle vara på Park Hotel och det svenska laget skulle på Cornado Hotel. 

 

 Vi fick skjuts bort till Park hotell och Final Entry. Final Entry kom inte igång i tid för de hade skrivit ut fel papper. Efter att snabbt fått mata in rätt uppgifter kunde de efter 30 minuter skriva ut rätt papper till oss. Varje land fick två papper med lyftare ett för män och ett för kvinnor. Anders Andersson och Eva hade haft kontakt innan vi åkte och Eva skrev in de sista ändringarna vad gällde Total Entry. På Final Entry kollar man även stavning på lyftarnas namn och vilken viktklass de ska vara med i, eventuella reserver tas också bort. 

 Final Entry Tävlingssekreteriatet  SWE ENTRY VERIFICATION

Under kvällen satt sedan tekniska kommittén och funderade på hur lyftarna skulle placeras i grupper utifrån vilken vikt de satt som Total Entry. Lyftarnas ingångsvikter i ryck och stöt får inte vara lägre än 20 kg ifrån Total Entry.

På Angelica satte Eva 210 kg och hon gick sedan in på 85 i Ryck och 109 i Stöt, vilket var 16 kg ifrån så Angelica kunde gått in lite lägre. Ju högre Total Entry du sätter desto större chans att komma med i A-grupp. Problemet är ju att du sedan måste kunna starta 20 kg under också. 

På morgonen efter Final Entry samlades vi återigen på Park Hotel för Kongressen. Thomas Norlander hade också kommit ner sent på kvällen efter 19 h pga förseningar av flyg. Då var Start Book färdig och vi kunde konstatera att vikterna som sattes räckte för att få med Angelica och Patricia till A-grupp och Stefan hamnade i C-grupp.

På kongressen redovisade Presidenten, Generalsekreteraren och Kassören vad de hade arbetat med senaste halvåret. De olika kommittéerna redovisade sina projekt bla visade EWF upp sin nya app som nu finns för Iphone och Ipad (kommer inom kort även för android). De nationer som ska ha EM-tävlingar de närmaste åren presenterade sig.

Det hela tog 4 h ungefär och avslutades med lunch.

Efter lunchen blev vi domare skjutsade till tävlingshallen där vi hade en genomgång som Tekniska kommitténs ordförande, Tina Beiter Bendix, höll i. Jag fick också hålla lite utbildning om Chief Marshals (CM) arbete.

Senare på eftermiddagen hölls en testtävling med Kroatiska lyftare för att se att all materiell och utrustning fungerade som den skulle.
Klovarna var tyvärr mycket orutinerade och klovningen tog mycket tid. David Goldstrom som håller i Eurosportsändningarna var på dem hela tiden för att få upp hastigheten.

Sist på lördagen var start av EM med klass 48 B. En liten nätt grupp med 4 lyftare. Det kändes nästan som en uppvärmning.

Efter första gruppen på söndagen var det dags för invigning. Alla nationers flaggor bars in och lokala musikgrupper uppträdde, samt naturligtvis flera tal från olika dignitärer. Det hela tog knappt en timme. 

 Invigning1 Invigning2 Invigning3 Invigning4

Under veckan satt jag som Chief Marshal, CM i uppvärmningen och hjälpte coacherna med vilka vikter de fick välja till sina lyftares försök. På uppvärmningen fanns 12 flak med dam och herrstång och splitternya vikter från ELEIKO.
Ni ser CMs bord vid alla TV-skärmarna. 

 CM1 CM 2

Till varje försök kan coachen bestämma vikt och ändra sig två gånger. CM fyller i om lyftet blir godkänt eller underkänt samt den automatiska ökningen. Här ser ni några exempel på hur det kan se ut. 

CM3 CM 4 

TraningI samma hall, lite längre bort, låg även träningshallen. Det fanns ett schema och varje land hade ett par timmars träningstid varje dag, vid olika tidpunkter under veckan. 

 

 

Tävlingarna fortsatte sedan under hela vecka och en vanlig tävlingsdag inleddes med två B-grupper följda av två TV-sända A-grupper på kvällen. Jag satt som CM halva dagar. Min rumskompis Thomas Norlander var uttagen som domare och fick sköta invägning och döma en grupp per dag. Någon dag även två grupper. Flest grupper var det nästsista dagen. Den dagen började med invägning av första grupp 06.30 och sista grupp var klar närmare 23.30.

LidiaSpeaker under hela veckan var Boguslaw Mokranowski(Polen) han arbetade under 31 av 32 grupper. Jag satt som CM under 16 av grupperna. Roligast var under klass 75 kg med Lidia Valentin och klass 85 kg där Kroatiens bäste, Amar Music, var med. Amar var den ende som lyckades att fylla hallen med publik. Tyvärr fick han bara ett lyft godkänt.

Tävlingarnas mest överlägsna var Tatiana Kashirina hon vann klass +90 kg med 317 kg totalt 40 kg! före tvåan som i sin tur var 43 kg! före trean. Inget snack om guld och silver här. 

Ett världsrekord slogs när jag satt som CM. Det var i tävlingarnas sista ryck då Lasha Talakhadze, Georgien, klarade 217 kg i Ryck! 

Lasha 1 Lasha 2 

Under veckan som gick fick jag hjälp av olika domare som assistenter. Varje domargrupp består av 4 domare, 3 som ska döma och en som är reservdomare. Reservdomaren fick sitta bredvid mig och mata in vikterna i datorn. Lite problem blev det då reservdomaren inte kunde engelska så bra, men med teckenspråk och genom att visa startkorten löste sig det mesta. Eftersom jag då fick samarbeta med nästan alla domare under ett par timmar lärde jag känna många domare från andra länder. 

domare1 domare2 domare3 

A-grupperna ville man ju inte missa så om jag inte själv var CM så satt jag i publiken och tittade på. Lite tid till annat fanns också, jag och Thomas hade en gemensam ledig förmiddag då vi åkte ut till en av öarna utanför Split på en kort utflykt. 

utflykt 1 utflykt 2 

Skribent: Patrik Helgesson
E-post: This is a mailto link

Träningstider

Måndagar
18.00-19.00 För nya och yngre lyftare.
19.00-20.30 För de som tränat lite längre.

Tisdagar
18.00-19.00 För de som tränat lite längre.

Onsdagar
18.00-19.00 För nya och yngre lyftare.
19.00-20.30 För de som tränat lite längre.

Torsdagar
18.00-19.00 För de som tränat lite längre.

Lördagar
10.00-11.30 För de som tränat lite längre.

3 gratisträningar för dig som vill prova på.
(Måndagar och Onsdagar 18.00-19.00)

 

Nybörjarinformation

Ta med gymnastikskor, t-shirt,

shorts eller långbyxor.

Långbyxor är att föredra.

Medlemsavgifter

Ungdomar upp till 17 år 200 kr
Juniorer 18-20 år 400 kr
Seniorer 20 år och uppåt 600 kr
Familj 1000 kr
Passiv medlem 100 kr eller valfritt uppåt :)
Betalas in på klubbens plusgiro 444873-4

Välkomna till vår träning i Puls Arena

Varggatan 17, 261 44 LANDSKRONA.

 

 

Postadress:
Landskrona AK - Tyngdlyftning
Eva Helgesson, Italiengatan 41
26137 Landskrona

Besöksadress:
Puls Arena, Varggatan 15
26144 Landskrona

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: patrikhelgesson@hotm...

Se all info

https://www.landskronaak.se/Antidoping/

 SPARBANKEN SPONSRAR VÅRA UTBILDNINGAR

reklam för sparbankstiftelsen

unibet