Gå till innehåll
Landskrona Atletklubb
Landskrona Atletklubb

Historia

Sommaren 1930 samlades några arbetslösa men företagsamma män i en kolonistuga på ön Gråen strax utanför Landskrona. Mötet resulterade i bildandet av Landskron Atletklubb. De första åren hyrdes en träningshall av militären i Kasernen, där man numera finner Landskrona Museum. Under Andra Världskriget fick klubben klara sig med en opassande träningslokal i källaren. Till sist, 1952, fick LAK en egen träningslokal i Tyghuset, i centrala Landskrona. Till en början var medlemmarna tvungna att hugga ved till husets järnugn, som var enda värmekällan. Detta otacksamma arbete resulterade dock i en legendarisk klubbkänsla och laganda som än idag genomsyrar klubben och dess verksamhet. Efter 50 år i Tyghuset fick klubben en ny träningslokal i idrottshallen vid Karlslund i norra Landskrona. Här hölls Europeiska Ungdomsmästerskapen sommaren 2006.

Landskrona Atletklubb har aldrig varit en stor klubb sett till medlemsantalet, förutom en kort period under 70-talet, men medlemmarna har utfört stordåd både på och utanför podiet. Storhetstiden var på 50-talet med många kända lyftarnamn: Gunvald Holmkvist, Billy Blixt, Bror Gille, Rune Ohlefeld med flera, som bland annat uppnådde: Nordiskt lagrekord 1954, två svenska mästare 1957 (Gunvald och Billy), flera svenska junior-, och seniorrekord, framförallt av Gunvald, samt mängder med medaljer på SM för seniorer, juniorer och ungdomar. Klubben har arrangerat både svenska och nordiska mästerskap. USA:s VM-vinnande lag – världens bästa lag – var i Landskrona och tävlade med lyftare som Tommy Kono, John Davies, Pete George och Dave Shepard. Under 60-talet hade LAK utbytestävlingar med klubbar från Danmark, Öst-, och Västtyskland samt Polen.

Under 70-talet växte medlemsantalet och gjorde klubben till en stor klubb med aktiviteter som motionsträning, styrkelyft och bodybuilding. Huvudsporten, tyngdlyftning, var dock hotad och situationen kritisk, så vid årsmötet 1979 beslutade man att lägga ner alla övriga aktiviteter, och enbart satsa på den olympiska grenen tyngdlyftning. Beslutet visade sig vara korrekt då klubben i början av 80-talet gjorde en satsning på ungdomar och juniorer som ledde till en diger samling högklassiga lyftare. Klubbens riktiga entusiast var tränare och sekreterare Rolf Linderoth. Några lyftare från 80-, och 90-talet var: Göran Broman, Lars-Göran Hansson, Eddy Stojanovic, Henrik Åback, Daniel Ljungberg, Anders Fredriksson och Phong Pham, som alla nådde svensk elitnivå inom sin viktklass som ungdomar och juniorer.De senaste åren är det Bilal Al-Husseini, Yaser Al-Sudani, Bager Mahdi och Chedi Blom-Osman som har tagit medlajer på Svenska mästerskap. Våra veteranlyftare Kristin Andersson och Jenny Palmqvist har vunnit guld på EM och VM tävlingar.

I slutet av 2013 beslutade sig klubben för att satsa på crossfit träning också och en box skapades under LAK, Landskrona Crossfit. Det, tillsammans med att flera idrottslag bedriver fysträning under LAK:s ledning, gjorde att medlemsantalet växte rejält, samt att antalet licenser i föreningen även blev fler.
Tillsammans med Skånes-Hallands Tyngdlyftningsförbund anordnas ofta träningsläger, ledarkurser och domarutbildningar. Klubben har idag ungefär 30 lyftare som deltar i ungdoms-, junior-, senior-, och veteranserier som anordnas av Svenska Tyngdlyftningsförbundet. Sportens största problem har alltid varit bristen på ledare, men här har LAK alltid varit ett undantag med många goda ledare som lagt ner många timmar och mycket hård jobb för klubbens skull. Bland annat kan nämnas Eva Helgesson, som förutom att vara klubbens sekreterare sedan många år även är ordförande i Svenska tyngdlyftningsförbundet

Under de senare åren har Landskrona AK arrangerat flera internationella och nationella mästerskap:UEM 2006 JEM 2009; NM 2012; UJNM 2007, 2010 och 2014; Landskamp SVE-NOR-ENG 2008 och 2013; JSM 2010, 2011 och 2013. I augusti 2015 arrangerade LAK UEM tillsammans med Svenska TF och Landskrona Stad i enlighet med klubbens anda där varje liten kugge är lika viktig för att maskinen ska fungera.

Publicerad: 2022-05-09

Senast uppdaterad: 2022-10-13

Författare: Simon Tollstern

Postadress

Landskrona AK - Tyngdlyftning
c/o Sören Johansson
Östergatan 220
261 51 Landskrona

Besökadress

Puls Arena, Varggatan 15
26144 Landskrona

Kontakta oss


lakkansli@gmail.com

Landskrona Atletklubb logotyp